Purdue Club Hong Kong

The Purdue Club Hong Kong is the official alumni organization of Purdue University in the Hong Kong SAR, China. We welcome any Purdue alumni or faculty, current students and parents, or any other related persons to participate. We also welcome your ideas for activities. Hail Purdue! Go Boilers!

Saturday, August 26, 2006

Purdue's research on junk email vs. stock market (Mingpao)

英美研究﹕垃圾電郵可推高股價
2006年8月27日

【明報專訊】英國牛津大學與美國普渡大學一項聯合研究發現,垃圾電郵確具實效﹕濫發推介股票的垃圾電郵會令股價先升後回。

發電郵者低買高賣漁利
美國普渡大學的弗里德及牛津大學齊特雷恩分析了04年1月至05年7月期間發出的超過7.5萬封垃圾電郵,那些電郵大都是推介細價股,旨在游說其他人買入以推高股價,然後從中獲利。結果顯示,濫發電郵者多數成功地「低價買入,濫發電郵後賣出」來賺錢。

研究人員評估電郵宣傳規模,並加以比較交投狀以及垃圾電郵發出前後的股價。他們發現,若濫發電郵者在展開垃圾電郵攻勢前買入所推介的細價股票,翌日售出,便可獲利4.9%。研究人員指出﹕「若他們是很有效率的濫發者,採取這策略可獲利高達6%。」

但按電郵推介買股票的人則多數會虧蝕。若他們選擇投資1000美元,兩天後會只剩947.5美元。大規模電郵宣傳攻勢的受害人在兩天後甚至只剩下930美元。研究員指出受害人實質損失其實更大,因買賣股票要支付手續費。

英國廣播公司

P.S. Thanks for connie to send over the link :) She's always better than me in terms of tracking what's going on w/ Purdue :)